Torrent zoeken


BitTorrent handleiding: Stap 2: torrent zoeken

We hebben nu de Client, Azureus, geïnstalleerd en kunnen beginnen met het zoeken naar torrents. Een torrent is een bestand dat via BitTorrent gedownload wordt, en kan elk denkbare inhoud hebben. Populaire soorten torrents zijn films (dvd’s), software, games en muziek.

In tegenstelling tot download programma’s als KaZaa en Emule hebben de meeste BitTorrent clients, zoals Azureus, geen eigen zoekfunctie. Het zoeken naar torrents doe je dus op internet via je browser. Er zijn verschrikkelijk veel sites die torrents aanbieden, dit worden torrent sites genoemd. Een groot overzicht van bekende en onbekende torrent sites vind je in het menu hiernaast. In deze handleiding zullen we een van de populairste torrent sites gebruiken, namelijk The Pirate Bay. Het zoeken en vinden van torrents in andere torrent sites is echter altijd vergelijkbaar met de handelingen die we nu zullen bespreken.

Om te beginnen ga je naar www.thepiratebay.org. Je ziet daar het beginscherm met het zoekvak. Onder het zoekvak kun je selecteren binnen welke categorieën je wilt zoeken, bijvoorbeeld alleen films (video) of alleen muziek (audio). Standaard staat het vakje ‘Alle’ aangevinkt, waarmee je door alle categorieën tegelijkertijd zoekt. Bepaal zelf of je in alle categorieën wilt zoeken, of dat je je wilt beperken tot bijvoorbeeld alleen spellen en klik het gewenste vakje aan. Klik daarna in het lege veld boven de categorieën. Dit is het veld waar je de zoekopdracht invult. Typ hier bijvoorbeeld de naam van de film of van het programma dat je wilt downloaden, en klik op Pirate zoeken of druk op enter. Op de pagina de nu wordt geopend staan de resultaten van de zoekopdracht. De lengte van deze lijst is afhankelijk van hoeveel torrents er worden aangeboden die aan de zoekopdracht voldoen, soms zijn er maar enkele resultaten, andere keren pagina’s vol. Het schema met resultaten wordt verdeeld in meerdere blokken, namelijk:

  • Type: het soort bestand.
  • Naam: de naam van de torrent.
  • Geupload: geeft aan wanneer de torrent is geupload. De torrents worden gesorteerd op datum, met de laatst toegevoegde torrents bovenaan.
  • Groene pijltjes: door hierop te klikken wordt de torrent meteen gedownload. Dit doen we nog even niet.
  • Grootte: toont de grootte van het bestand. MiB staat voor MB, GiB voor GB.
  • DL: geeft aan hoe vaak het bestand al gedownload is.
  • SE: staat voor seeders. Seeders zijn mensen die het bestand al volledig gedownload hebben, en het bestand nog steeds delen. Zonder seeders kun je een torrent dus nooit downloaden.
  • LE: staat voor leechers. Leechers zijn degenen die het bestand op dat moment aan het downloaden zijn.

Nu is het tijd om een torrent uit de lijst te kiezen die je wilt downloaden. Het is belangrijk om hierbij op een aantal dingen te letten. Zoals gezegd moet een torrent seeders (uploaders) hebben. Hoe meer seeders, hoe sneller je zult downloaden. Let er ook op of dat de torrent die je uitkiest het juiste type bestand is dat je wilt. Klik nu op de naam van de torrent die je  hebt uigekozen. Je komt nu in het informatiescherm van de betreffende torrent. Hier vind je de beschrijving het bestand. Bij films downloaden bijvoorbeeld staat hier vaak in welke taal de film is, of er ondertiteling aanwezig is, wat het verhaal is, etc. Ook kun je hier vaak commentaren lezen van andere downloaders. Ben je tevreden over je keuze, dan kun je verder gaan met de laatste en makkelijkste stap: het downloaden!


Vergeet niet: iedere tracker (zoals The Pirate Bay) ziet er net weer anders uit, maar de basis is altijd dezelfde. Dezelfde handelingen gelden dus ook voor andere torrent sites. Bezoek voor links naar andere torrent sites de torrent search, openbare torrent sites links.

 

Stem of voeg toe aan Uitleg over het gebruik van deze icons : Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

3 thoughts on “Torrent zoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *